Jongeren       Volwassenen      Professionals           
 

Stap naar hulpverlening
vaak te groot

MOTI-4  is een individueel gesprekkentraject voor jongeren van 14 t/m 24 jaar die in de problemen dreigen te raken door middelengebruik, gokken of gamen.

Niet gemotiveerd of een indirecte hulpvraag 

Moti-4 bestaat uit maximaal 4 bijeenkomsten van ongeveer 1 uur, waarin de jongere met de preventiewerker zijn gebruik kritisch zal onderzoeken. In de gesprekken wordt een inventarisatie van de problematiek en het middelengebruik gedaan. De gesprekken zijn gericht op kennisoverdracht, bewustwording, motiverende gespreksvoering en het versterken van de weerbaarheid van de jongere.

Jongere bepaalt zelf

De jongere bepaalt zelf hoe en waaraan hij/zij wil werken. Hij/zij wordt gesteund door de preventiewerker bij het opstellen van een plan tot verandering, welke kan leiden tot minderen of stoppen van het gebruik. Via een "follow up" na 2 maanden en eventueel ook na 6 maanden wordt bekeken of de doelen uit het plan van aanpak zijn behaald.

Aanmelden

U kunt zonder verwijzing een jongere direct aanmelden. Tel: 088-506 7200

 

LAATSTE NIEUWS


 

RED ALERT: Hoge dosering PMMA

 
Afgelopen week is er bij het Drugs Informatie Monitoring Systeem (DIMS) in een drugsample een zeer hoge dosis van de stof PMMA aangetroffen die levensgevaarlijk is. Het sample betreft een tablet verkocht als XTC en is aangeleverd op de DIMS testservice in Eindhoven. De tablet bevat 160 mg PMMA. Het gaat om deze roze superman-vorm logo (dubbelzijdig) tablet. Het kan niet uitgesloten worden dat de samples verder verspreid zijn. Daarom wordt er op dit moment gewaarschuwd. Meer informatie kunt u vinden op www.trimbos.nl/nieuws/persberichten of www.drugs-test.nl
 

 

Eindexamenfeest: met of zonder alcohol?
 


De eindexamen- periode is een spannende tijd voor uw kind. Als het werk is gedaan en het diploma hopelijk gehaald, kan de vlag uit. Er zijn examenfeestjes om te bezoeken en misschien wil uw zoon/dochter wel zelf zo’n feest organiseren. Hier vindt u tips voor hoe u dit in goede banen kunt leiden.

 


Carnaval, pubers en alcohol... wat zijn uw spelregels?

Kinderen in de puberleeftijd kunnen, zeker met carnaval, in de verleiding komen om alcohol te drinken. Jongeren ouder dan 18 lukt het tijdens de carnaval vaak minder goed om hun eigen grenzen te bewaken. Klik hier voor de 11 tips voor ouders om carnaval en alcoholgebruik te bespreken.

 


 

 

 

Doe praat groep start 8-12 jaar start 18 januari:

Meld je hier aan: http://www.mondriaan.eu/nl/activiteiten/doe-praat-groep-voor-kinderen-van-8-tot-12-jaar


Oudercursus genotmiddelen: Laat je niks wijsmaken!


Op 9 november, 23 november en 14 december organiseren we een ouderbijeenkomst waar je al je vragen kunt stellen over genotmiddelen en hoe je kunt praten met je kind over roken, alcohol en drugs. Laat je niks wijsmaken over puberteit, alcohol en andere drugs... en kom ook! De locatie bepalen in overleg met jullie. Tijd: van 19.00-21.30.

Meer informatie? preventie.vz@mondriaan.eu of 088-5067200

Tot ziens!

 Gameninfo.nl is online

Hoe zorg ik dat mijn kind minder gaat gamen? Welke regels over gamen kan ik het beste op welke leeftijd stellen? Wordt mijn kind gewelddadig van gewelddadige games? Voor het antwoord op deze vragen en allerhande infomatie, tips en adviezen kunnen ouders, opvoeders en andere geinteresseerden vanaf vandaag terecht bij de Gamen infolijn: www.gameninfo.nl en via tel 0900-1995 (1-ct/min).


Levensgevaarlijke XTC aangetroffen

  Het gaat om een roze “schildvormige” tablet met aan beide zijden een superman-logo. In het verleden is door het DIMS al vaker voor deze stof gewaarschuwd. PMMA kan dus ook in andere pillen en poeders voorkomen. Een lijst van tabletten waarin door het DIMS-bureau het afgelopen jaar PMMA is aangetroffen is te vinden op de website www.drugs-test.nl.

 

 


 

STOPTOBER

Oktober maar dan zonder sigaretten.

Maak vanaf 1 oktober gebruik van alle steun die Stoptober biedt.

Gebruik de app, volg ons op Facebook en Twitter of maak kennis met onze experts!

Download vanaf 22 september de gratis app en ontvang dagelijks tips en advies.

Doe mee en ga naar www.stoptober.nl

 


 Voeten van de vloer!


Twee opleidingen van het Leeuwenborgh hebben in hun projectweek een presentatie gehad over bewuste en onbewuste keuzes rondom het gebruik van alcohol en drugs. De deelnemers werden uitgedaagd om hun gewoontes te bekijken en eens te kiezen om het anders te doen. Vandaar dat er deelnemers op hun (stoel) staan of met de benen languit gestrekt gingen zitten. Nu kon het...

 

 


 

 

Komt u ook naar het referaat?

Preventie loont, zorgen voor morgen??? The day after....

Hoogleraar zorg en preventie van risicogedrag en verslaving, Dike van de Mheen

Dinsdagmiddag 24 juni 2014  van 13:30 - 17:00

Filmzaal Mondriaan, JFK-laan 301 te Heerlen

Aanmelden via e.leenders@mondriaan.eu

Kosten: 15,- 


 3-de editie!

Op 4 april is alweer de derde editie van Juicy Heaven. Deze zal plaats vinden in het nieuwe poppodium VOLT in Sittard.

Tijden: De deuren gaan om 20.00 open.

Kaarten: Bestel online voor €5,00 exclusief fee of aan de deur voor €7,50.

Meer info: www.juicyheaven.nl

 


 

 Geen alcohol onder de 18!  

Loop jij daar ook tegenaan?
Kom naar de informatieve discussiebijeenkomst voor jongeren, ouders, voor scholen, horeca en gemeente.

Op donderdag 10 april van 16.00 tot 17.45  ben je welkom bij het Cultuurhuis in Heerlen, op een bijeenkomst over  “NIX onder 18”.  Dat betekent nogal wat.  Van alle partijen horen we daar hoe zij hierover denken en hiermee omgaan.

Dansgroep No Escape XXL treedt op en voor jongeren worden bioscoopbonnen verloot. Dus komt allen kijken,luisteren en als je wil meepraten !
Aanmelden kan (niet verplicht) via : www.mondriaan.eu (activiteiten) 


 

Voorlichtingsbureau
Basisschool Petrus Canisius timmert aan de weg met het voorlichtingsbureau!
 
 
 
 
 

Juicy Heaven

Op 11 oktober, met de oktoberfeesten, is de tweede editie van Juicy Heaven. Deze zal plaats vinden in de Schouwburg van Sittard.

Tijden: De deuren gaan om 20.00 open.

Kaarten: Bestel online voor €3,50 exclusief fee of aan de deur voor €5,00. 

Meer info: www.juicyheaven.nl


Wietcheck online

Het Trimbos-instituut en Mondriaan lanceren de website Wietcheck. Dit is een website waar jongeren en volwassenen zelf hun wietgebruik kunnen testen en advies-op-maat krijgen over hun gebruik. Dit advies is gebaseerd op de huidige wetenschappelijke inzichten. Mensen met een risicovol gebruik worden doorverwezen naar de regionale instellingen voor verslavingszorg en –preventie.
 


Wie wilt meedoen aan “Watskeburt”? 
In het online spel Watskeburt, krijgen de jongeren op een aantrekkelijke en interactieve manier persoonlijk advies over overmatig alcoholgebruik, moeilijke situaties en andere gerelateerde onderwerpen. Wij zijn op zoek naar scholen die willen meedoen aan de vervolgstudie van "Watskeburt?' Voor meer informatie kunt u hier verder lezen of kijken op www.alcoholalert.info/scholen  


 

Leeftijdsgrens alcohol naar 18 jaar

Sinds vorige week is het wetsvoorstel aangenomen waardoor de leeftijdsgrens voor alcoholgebruik verhoogd wordt naar 18 jaar. Dat zal even wennen zijn!
Wat denk jij? Zin of onzin?


 
 

8-Ohol: Het voorlichtingsbureau van basisschool de Avonturijn! 

De groep 8-ers van basisschool de Avonturijn ontwikkelen hun eigen voorlichtingsbureau over alcohol. Een erg mooi project! Wij zijn zeer benieuwd welke mooie dingen hieruit gaan komen.
 


 

 

Het euPrevent-Alcoholparcours is genomineerd voor de prijs van beste alcoholpreventie project in Duitsland.

 
We hebben helaas geen hoofdprijsgewonnen voor het euPrevent-Alcoholparcours, maar wel een pluim gekregen afgelopen week. De minister van volksgezondheid van Duitsland, Daniel Bahr, overhandigde alle deelnemers een oorkonde en een kleine "troostprijs". Op een voorspoedige samenwerking!

Jong, wild en beschonken

 
Hoe stel je als ouder grenzen aan de alcoholinname van je kinderen? Lees hier het volledige artikel dat 4 februari in het Limburgs Dagblad verscheen.

Verhoging minimumleeftijd

Tachtig procent van de ouders met kinderen in de puberleeftijd ondersteunt de verhoging van de minimumleeftijd voor het kopen van tabak en alcohol naar 18 jaar. Wat vind jij?
Lees meer

 


Bijeenkomst Carnaval, Jeugd & Alcohol


Carnaval staat voor de deur. Benieuwd hoe je als opvoeder grenzen stelt aan het alcoholgebruik van jongeren? Mondriaan organiseert ism CJG Parkstad de bijeenkomst Carnaval, jeugd en alcohol. Op maandag 28 januari in de Filmzaal, John F. Kennedylaan 301 te Heerlen. Op donderdag 31 januari in het Posjet, Vijverdalseweg 1 te Maastricht. De avond start om 19:30 uur. Toegang is gratis.

 


Alcohol- en Drugs infolijn

In 2012 bestonden de Alcohol- en Drugs Infolijn 15 jaar. Bekijk in 3 minuten dit filmpje om te zien wat er in die tijd allemaal veranderd is op het gebied van alcohol & drugs en het zoeken naar informatie over deze onderwerpen.

 

 

 

 

 

 

 


 

© Mondriaan   volg ons op facebook   twitter   contact   colofon   disclaimer   verslavings preventie nederland